Bästa fondrobot 2022

Bästa fondrobot
Bästa fondrobot 2021

Svenska folkets intresse för fondrobotar har ökat markant de senaste åren och under 2021 spås de stiga ännu mer i popularitet. Men vilken ska man välja? Nedan listar vi de bästa alternativen på den svenska marknaden just nu – och utser en vinnare för 2021.

Fondrobotar – eller robotrådgivare som de också kallas – har sedan de började lanseras gjort succé på den svenska sparmarknaden. De är enkla att komma igång med, de gör det väldigt lätt att göra rätt och hittills har utvecklingen överlag sett mycket positiv ut.

Men hur fungerar egentligen en fondrobot? Passar de för både nybörjare och mer erfarna sparare – och vilken robot bör man välja? Allt det och lite till får du svar på i denna artikel om den bästa fondroboten 2021.

Vad är en fondrobot?

En fondrobot är en automatiserad digital spartjänst som syftar till att såväl förenkla som effektivisera och förbättra människors fondsparanden. Fondrobotar kan användas av sparare på alla nivåer – såväl nybörjare som de med mer erfarenhet – men det automatiserade konceptet är kanske särskilt tilltalande för de som annars tycker att det kan vara svårt med fonder.

Med hjälp av en smart fondrobot kan även den allra grönaste nybörjaren komma igång med ett riktigt bra fondsparande, utan att först behöva plugga på om och få insikt i hur fondmarknaden fungerar (även om ett visst hum förstås alltid är bra att ha).

Rent praktiskt ska en robotrådgivare sköta allt som rör ditt fondsparande, så att du själv inte behöver tänka på något. En fondrobot ska utifrån vissa kriterier du får ange ta fram förslag på en lämplig fondportfölj åt dig. Den ska också dra pengar från din bank varje månad och sätta in pengar på ditt fondkonto. Slutligen är det också fondroboten som ansvarar för att dina fondköp genomförs – och som allokerar om din portfölj om det uppstår en obalans i fördelningen.

Hela idén är kort och gott att ditt sparande ska gå på automatik – därav namnet fondrobot.

Vad är en fondrobot
Automatiskt sparande med en robotrådgivare

Hur fungerar det?

För att kunna välja ut de mest lämpliga fonderna för dig att spara i behöver robotrådgivaren bland annat veta hur kort eller lång sparhorisont du har för dina pengar samt hur din riskaptit ser ut – det vill säga om du föredrar högre eller lägre risk.

När du först registrerar dig och blir kund hos ett företag som erbjuder en fondrobot kommer du därför att få svara på ett antal frågor som rör din ekonomi. Utifrån hur du svarar kommer roboten sedan att ta fram ett förslag på en lämplig portfölj med ett antal passande fonder.

Hos de flesta aktörer kan du här välja att antingen acceptera förslaget rakt av, eller göra vissa egna justeringar om du så önskar. Oftast är dock robotens förslag det som får bäst utgång i slutändan.

Vid uppstart av din fondrobot får du också välja hur mycket du vill spara varje månad och vilket datum överföringen från ditt bankkonto till ditt fondkonto ska ske. Detta kan du givetvis också ändra i efterhand om du till exempel skulle vilja byta datum eller höja/sänka ditt sparbelopp.

När portföljen väl är färdig och klar återstår bara att ge grönt ljus åt roboten och låta sparandet sätta igång. Ett mycket enkelt smidigt och bekvämt sätt att spara pengar, som över tid mycket väl kan ge en rejält bra avkastning tack vare såväl proffsig förvaltning som ränta på ränta-effekten.

Varför använda en fondrobot?

Den automatiserade spartjänst som en investerinsgrobot erbjuder har gjort investeringar i fonder betydligt mer tillgängligt för fler. Tack vare den smarta tekniken och de intuitiva algoritmer som robotrådgivarna arbetar med är det idag fullt möjligt att placera sitt sparande i en riktigt bra fondportfölj – även om man själv inte kan speciellt mycket om hur fondmarknaden fungerar.

Är du ute efter ett enkelt och bekvämt sparande med låga avgifter, optimal riskspridning och bra riskjusterad avkastning kommer du förmodligen tycka om en fondrobot. Med en sådan här tjänst kan du själv luta dig tillbaka och låta dina pengar jobba åt dig.

Är du själv insatt i fondmarknaden och tycker om att analysera fonder och göra egna val kanske en fondrobot inte är särskilt intressant. Risken är att du känner dig begränsad genom att använda en fondrobot.

Trivs du däremot med att helt och hållet låta någon annan – i det här fallet en digital tjänst – ombesörja dina placeringar kan det mycket väl vara det optimala valet.

Vidare finns heller ingenting som säger att man inte kan ha både en fondrobot och ett eget aktivt sparande. Även erfarna investerare kan gynnas av att använda en automatiserad spartjänst. Kanske kan en fondrobot till exempel vara intressant till barnspar, medan du själv sköter ditt pensionssparande?

Enkelt med fondrobot
Förenkla sparandet med en investeringsrobot

Olika fondrobotar och robotrådgivare

Idag finns ett antal olika fondrobotar på den svenska marknaden, vilka på många sätt är mycket snarlika varandra. Detta eftersom tjänsterna i grund och botten grundar sig på precis samma tanke – att erbjuda ett automatiserat fondsparande.

En del skillnader finns dock, och dessa är viktiga att titta på och jämföra när man ska välja sin robotrådgivare. Framförallt rör det sig om skillnader i fondutbud och avgifter.

För att minska ned urvalet och göra det lättare att hitta rätt har vi nedan valt ut de 6 fondrobotar och robotrådgivare som för närvarande har högst användarbetyg hos sajter som Google, App Store och Trustpilot.

Andras omdömen är generellt sett värdefulla att ta hjälp när man ska hitta en passande robotrådgivare, även om det förstås alltid är viktigt att i slutändan fatta ett eget, medvetet beslut utifrån vad som känns bäst för en själv.

Jämförelse Sveriges mest populära fondrobotar

Robottjänst
Fondrobotavgift
Total avgift
Lysa 0,15-0,24% 0,30-0,41%
Opti 0,50% 0,82-0,88%
Fundler 0,15-0,49% 0,22-1,23%
Better Wealth 0,09-0,65% 0,25-0,93%
Avanza Auto 0,35% 0,40-0,50%
Nordnet Robosave 0,50% 0,90-0,98%

Observera: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. En investering i värdepapper/fonder innebär alltid en risk. Läs mer om sparande och olika typer av fondrobotar du vill använda innan du bestämmer dig – tänk på att jämföra avgifter och villkor noggrant.

Låt en investeringsrobot sköta ditt sparande
Låt en investeringsrobot sköta ditt sparande

Lysa är bästa fondroboten 2021

Så vilken investeringrobot ska man använda? Samtliga 6 fondrobotar i jämförelsen ovan är mycket bra alternativ med förmånliga villkor och användarvänliga hemsidor och appar. Lysa fondrobot utmärker sig dock från de andra fondrobotarna med marknadens i särklass lägsta avgifter – varför vi på fondrobot.net har valt att utse just den till bästa fondroboten 2021.

Hos Lysa ligger avgiften för tjänsten på som mest 0,24% (lägsta nivån är 0,15%). Detta ska jämföras med den fondrobot som erbjuder näst lägst avgifter, vilken är Opti med 0,50%. Den lägre avgiften hos Lysa fondrobot innebär kort och gott att mer av din avkastning tillfaller dig.

Exempel på vilken avgift du får betala hos Lysa fondrobot utifrån vilket sparkapital du har:

 • För 0-200 000 kr i sparkapital betalar du 0,24% i fondrobotavgift (exempel: 24 kr för 10 000 kr)
 • För 500 000-1 000 000 kr i sparkapital betalar du 0,22% i fondrobotavgift

Ju mer du investerar desto lägre blir också avgiften du betalar till fondroboten. Den totala kostnaden per år blir omkring 0,40%, och i det räknas både Lysas egen fondrobotavgift och fondavgifterna in.

Fondrobot Lysa håller samma höga standard och kvalitet som övriga investeringsrobotar och robotrådgivare på listan, har minst lika bra riskjusterad avkastning och är lika användarvänlig som övriga. Således blir det svårt att motivera varför man ska betala mer för andra likvärdiga tjänster när man inte måste.

Utöver de förmånliga priserna får Lysa fondrobot även högt betyg vad gäller själva plattformen – både den webbaserade och den i appformat. Ett tydligt, användarvänligt gränssnitt som är enkelt att förstå sig på oavsett tidigare erfarenhet av fondsparande.

Sammanfattning Lysa fondrobot – bästa fondroboten 2021:

 • Lägst avgift av alla fondrobotar och robotrådgivare; 0,15-0,24% (exkl fondavgifter)
 • Personliga investeringsförslag
 • Bra riskjusterad avkastning
 • Allt sparande sker i ISK
 • Ser till att dina innehav regelbundet balanseras och allokeras om så att portföljen hela tiden ligger i linje med din investeringsstrategi
 • Finns både på webben och som app

Läs mer om Lysa redan idag.

Opti

Även Opti är en mycket populär fondrobot som allt fler svenska sparare får upp ögonen för. Konceptet är i grund och botten precis detsamma som hos Lysa – Opti erbjuder en automatiserad spartjänst för investeringar i fonder.

Precis som hos Lysa får du efter att du registrerat dig svara på ett antal frågor om din ekonomi och dina sparmål, varpå Opti fondrobot tar fram ett personligt anpassat förslag på lämpliga fonder att placera i.

Fondroboten ser till att allt det praktiska kring ditt sparande flyter på automatiskt – såsom överföringar, fondköp och ombalanseringar – så att du kan luta dig tillbaka och låta din portfölj sköta sig själv.

En viktig skillnad mellan Opti och de flesta andra fondrobotar är att tjänsten är helt appbaserad. Bolaget har naturligtvis en hemsida där du kan ta del av information om hur tjänsten fungerar, men för att registrera dig och komma igång med ett sparande måste du ladda ned deras app.

Vidare finns också råvaror att investera i hos Opti, vilket annars inte hittas hos så många andra fondrobotar på marknaden. Genom att inkludera råvaror i portföljen kan du öka på din diversifiering ytterligare.

Sammanfattning Opti fondrobot:

 • Total avgift till fondroboten 0,50%
 • Bra utbud av fonder med aktier och räntor (även råvaror)
 • Allt sparande sker i ISK
 • Appbaserad tjänst (finns i både App Store och Google Play)
 • Personligt anpassad portfölj med automatisk förvaltning

Läs mer om Opti.

Investera pengar
En investeringsrobot kan ge bra avkastning över tid

Fundler

Fundler är en av de senaste fondrobotarna i raden, och en tjänst som på relativt kort tid stigit snabbt i popularitet och användarantal. Här gynnas du av oberoende rådgivning och provisioner som betalas ut till dig istället för att tillfalla Fundler själva.

Teamet på Fundler har tillgång till ett mycket stort utbud av såväl svenska som utländska fonder – drygt 36 000 st – av vilka individuella urval görs för att på bästa sätt passa varje enskild portfölj. Även här startar du tjänsten med att besvara olika frågor om din privatekonomi i syfte att ge Fundler ett bra underlag att ta fram en portfölj utifrån.

Avgifterna är låga även här, med 0,20% som lägst i fondrobotavgift (gäller för Smart Index-portföljer). Avancerade portföljer kostar 0,49%. Utöver fondrobotavgiften tillkommer också sedvanliga förvaltningsavgifter för de underliggande fonderna man investerar i.

Enligt Fundler själva ger deras fondrobot högre avkastning än övriga aktörer på marknaden – efter tre år har Fundlers olika portföljer historiskt sett haft bättre årlig avkastning än aktuellt jämförelseindex.

Sammanfattning Fundler fondrobot:

 • Fondrobot med tillgång till över 36 000 fonder
 • Åtta professionellt sammansatta portföljstrategier att välja bland
 • Även ETF’er (börshandlade fonder)
 • Lägsta avgift ca 0,20%
 • Allt sparande sker i ISK
 • App- och webbaserad tjänst

Läs mer om Fundler.

Better Wealth

Better Wealth är kanske den av alla fondrobotar på vår lista som sticker ut mest. Här ligger fokus nämligen på ETF’er – det vill säga börshandlade fonder – istället för på traditionella fonder.

BW har som mål att erbjuda bäst avkastning i billiga fonder med låg avgift, för vilket just ETF’er är särskilt passande eftersom de rent generellt kostar mindre pengar än vanliga fonder.

ETF’er investerar likt vanliga fonder också i ett stort antal underliggande tillgångar, varför man även med dessa får en riktigt bra riskspridning. Till skillnad från vanliga fonder handlas dock ETF’er på börsen, precis som aktier, vilket bland annat gör att köp och försäljningar går mycket snabbare.

Vidare inkluderar BW inte bara aktier och räntor i sina portföljer, utan också guld, andra råvaror, fastigheter samt så kallad smart-beta. Detta för att åstadkomma bästa möjliga riskspridning och en bred exponering över flera olika marknader.

Som ny kund hos BW fondrobot får du börja med att svara på frågor om din ekonomiska situation, varpå AI-teknik sedan sammanställer ett förslag på en lämplig portföljstrategi med bra fonder sett till dina förutsättningar.

Du kan antingen välja att gå vidare med Better Wealths förslag, eller själv sätta samman en portfölj med fonder du väljer ut på egen hand.

Precis som övriga aktörer på vår topplista sköter fondroboten hos BW om all förvaltning och balansering samt ser till att ens pengar sätts in och att fondköpen genomförs varje månad.

Sammanfattning Better Wealth fondrobot:

 • Fondroboten investerar i ETF’er istället för vanliga fonder
 • Har både aktier, räntor, guld, fastigheter och smart-beta
 • Avgift till fondrobot 0,09-0,65%
 • App- och webbaserad tjänst
 • Oberoende fondrådgivning – BW behåller ingen provision från fondbolagen

Läs mer om Better Wealth.

Långsiktighet vid investeringar
En lång sparhorisont rekommenderas vid fondsparande

Avanza auto

Både Avanza och Nordnet – Sveriges största nätmäklare – erbjuder fondrobotar på sin respektive plattform. Avanzas motsvarighet till en fondrobot går under namnet Avanza auto, i vilken sex olika fonder eller fondportföljer finns att välja mellan – Avanza auto 1, 2, 3 4, 5 och 6.

Tjänsten är inte en renodlad fondrobot på samma sätt som Lysa fondrobot, Opti eller Fundler eftersom det krävs att man gör en del av förarbetet för egen maskin. Med Avanza auto får du mindre vägledning och hjälp kring vilken fondportfölj du bör välja – men när sparandet väl är igång flyter det hela på automatiskt.

De 6 olika fondpaketen eller fondportföljerna i Avanza auto har alla olika risknivå, där Avanza 1 har lägst och Avanza 6 har högst. I portföljerna med lägre risknivå är andelen räntefonder större, medan de med högre risk har större andel aktier.

Avanza auto är en smidig tjänst för ett automatiskt fondsparande med en låg avgift på 0,35%. Samma avgift gäller för alla sex olika Avanza auto-portföljer.

Kostnaden är något högre än i Lysa och du får lite mindre vägledning i att välja portfölj, men å andra sidan kan det vara smidigt att använda Avanza om du redan har ett konto där för annat sparande – eller om du vill kunna utöka med annat sparande i framtiden.

Sammanfattning Avanza auto fondrobot:

 • 6 olika specialfonder (innehållande olika underliggande fonder) med olika risknivå
 • Total avgift 0,35% – inklusive avgift till fondrobot och förvaltning
 • Möjlighet att kombinera med andra typer av investeringar – exempelvis aktier eller andra börshandlade instrument
 • Kan användas på alla kontotyper – däribland ISK, KF och depå

Läs mer om Avanza Auto.

Nordnet Robosave

Sveriges andra största nätmäklare Nordnet erbjuder också en fondrobot för sina kunder; Nordnet Robosave. Tjänsten är en av de dyraste av de vi har valt att ta med i den här artikeln, men med en total avgift på 0,50% ligger den ändå hyfsat lågt jämfört med många andra alternativ på marknaden.

Nordnet Robosave fungerar i mångt och mycket på precis samma sätt som andra fondrobotar. Inledningsvis ombeds du svara på en rad frågor om din ekonomiska situation och hur du ställer dig till de risker det innebär att investera i fonder.

Därefter presenterar tjänsten ett förslag på en lämplig portfölj, baserat på de svar du givit på frågorna. Nordnet Robosave ombesörjer efter uppstart allt det praktiska kring ditt sparande och ser till att pengar både dras och sätts in, att fonder köps och att innehavet balanseras om vid behov.

Eftersom Nordnets fondrobot är dyrare än övriga topp 5 kan exempelvis Lysa eller Opti vara ett mer fördelaktigt val om du inte redan är kund hos Nordnet, eller om du inte är intresserad av att investera i andra instrument också.

Sammanfattning Nordnet Robosave fondrobot:

 • Total robotavgift 0,50%
 • Personligt anpassade portföljer med olika fonder
 • Automatisk förvaltning
 • Bred riskspridning
 • Bra att kombinera med Nordnets övriga tjänster
 • Kan användas på alla kontotyper

Läs mer om Nordnet Robosave.

Därför är det viktigt med låga avgifter

Låga avgifter är en variabel man alltid bör vara petig med när det gäller fonder och fondsparande. Oavsett om man väljer att använda sig av en fondrobot eller om man sköter om sina investeringar på egen hand.

Hur mycket du betalar i avgift har nämligen stor betydelse för hur mycket av din avkastning du själv får behålla – och hur mycket som försvinner ned i fickan på din mäklare eller robottjänst.

Hur en enskild fond eller en samlad fondportfölj kommer att prestera i framtiden går aldrig att säga säkert. Framtida avkastning är endast någon vi i bästa fall kan försöka kalkylera och spekulera om. Avgiften däremot – den kan vi med säkerhet veta precis vad den blir.

Således är avgiften till fondroboten och den totala avgiften ett av de urvalskriterier du bör lägga störst vikt vid. Även en till synes marginell skillnad på bara några fåtal procentenheter kan göra stor skillnad ackumulerat över många år.

Viktigt med låg avgift
En låg avgift låter dig behålla mer av din avkastning

Avgift till fondrobot och förvaltningsavgift

När du använder en fondrobot består den totala avgiften av två delar; en avgift för att nyttja själva robottjänsten samt förvaltningsavgifter till de fonder roboten investerar i.

Avgiften till fondroboten och fondavgifterna utgör tillsammans en total avgift för ditt sparande. Tänk på att kontrollera just denna totala avgift, så att du inte bara tittar på robotavgiften och felaktigt räknar med en lägre avgift än vad du faktiskt kommer få.

Fondrobot, investeringsrobot och robotrådgivare – vad är skillnaden?

Egentligen ingen alls. Investeringsrobotar, fondrobotar och robotrådgivare är i grund och botten tre olika namn på samma sak. Investeringsrobot kan även syfta till tjänster som investerar i andra tillgångar än fonder, men oftast används det som en synonym till fondrobot.

De flesta fondrobotar ger också placeringsråd och förslag på lämpliga fonder, vid sidan av att rent praktiskt sköta om sparandet, varför de också kallas för robotrådgivare.

Optimal diversifiering i fondrobotar
Investeringsrobotar ger optimal diversifiering

Fördelar och nackdelar med fondrobotar

Likt alla andra typer av investeringsalternativ har även investeringsrobotar såväl många fördelar som ett par nackdelar:

Fördelar

 • Perfekt för automatiskt månadssparande
 • Enkelt att komma igång
 • Passar alla – inga krav på kunskaper om fondmarknaden
 • AI-styrd teknik och avancerade algoritmer minskar risken för dåliga investeringsbeslut
 • Med hjälp av en fondrobot får du alltid optimal riskspridning

Nackdelar

 • En del robotrådgivare tenderar att rekommendera portföljer med lägsta möjliga risk – det vill säga portföljer med mycket räntepapper. Låg risk är bra men har man en lång sparhorisont är aktiefonder oftast mer lämpliga sett till avkastningsmöjligheterna
 • Fondrobotar kan aldrig bli 100% personliga – trots frågor om din ekonomi och din sparhorisont kommer det alltid finnas ett visst mått av generalisering i varje portfölj

Vanliga frågor om fondrobotar

Har fondrobotar lägre risk?

Investeringsrobotar investerar dina pengar i samma fonder och på samma premisser som du kan göra på egen hand, varför risknivån egentligen är precis densamma. Det är ingen skillnad i risk sett till själva tillgångarna.

Risker fondrobotar
Fondbotorna ger bättre riskspridning

Med det sagt finns ingen risk för mänskliga misstag i en fondrobot, vilket i sig förstås är positivt för den generella risknivån. Innehavet i en automatiserad portfölj är alltid väldiversifierat och sammansatt med hjälp av AI-teknik och algoritmer på ett sätt som kan vara svårt att få till själv – i synnerhet om man saknar den kunskap och det intresse som krävs för att bygga en balanserad portfölj.

Måste man ha ett stort startkapital för att använda en robotrådgivare?

Nej, det går alldeles utmärkt att börja med så lite som en hundralapp eller två.

Bör man välja fondrobot Lysa?

Lysa är en storfavorit hos vilken många svenskar väljer att lägga sitt sparande. Tjänsten är även vår vinnare i denna guide. Med det dock inte sagt att de andra fondrobotarna inte också är väldigt bra. Samtliga av de tjänster vi tagit upp i den här artikeln erbjuder fondrobotar av hög kvalitet.

Lägst avgift får du med Lysa, men viktigt är förstås också att välja den tjänst du känner dig mest bekväm med. Föredrar du en helt appbaserad tjänst kanske ett konto hos Opti till exempel är bättre?

Riskinformation

Att satsa sitt sparande i en fondrobot innebär alltid en risk, likt all handel med värdepapper. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *